Tervetuloa ihana elokuu. Perinnetiedon mukaan elokuu on saanut nimensä elonkorjuusta. Sadonkorjuun aikaan oli tapana järjestää juhlia tansseineen ja kestitä koko talkooväkeä. Pimenevät ja lämpimät elokuun illat ovat mitä mainioin tapa viettää yhteistä aikaa perheen ja ystävien kesken vaikkapa puutarhakutsujen merkeissä.

Elokuussa puhaltavat muutoksen tuulet, kun puutarha valmistautuu tulevaan syksyyn. Heinäkuun lopussa alkanut kuunliljojen ja päivänliljojen kukinta jatkuu vielä elokuussakin. Kukassa ovat niin ikään myös jalo- ja töyhtöangervot ja osa kurjenpolvista. Kauniit hortensiat, pensashanhikki ja värikkäät syysasterit vasta aloittelevat kukintaansa. Marjapensaat, pihlajat ja kesäomenapuut tarjoilevat satoaan. Alkukesän koristepensaat valmistautuvat pian tulevaan ruskakauteen. Uusia pihan istutuksia voi tehdä niin pitkään kuin maa on sula. Syksyisin maa pysyy pitempään kosteana kuin kesällä, jolloin kastelun tarve on vähäisempi.

Tunnelmoiminen onnistuu omassa puutarhassa vaikkapa tulisijan äärellä. Tulisijan valinnassa tai rakentamisessa kannattaa olla tarkkana, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä. Tulisijan tulee sijaita riittävän kaukana rakennuksista. Myös muuta palavaa materiaalia ei tulisi olla liian lähellä, kuten vaikkapa puita. Tulisijan voi rakentaa itse vaikkapa betonikivistä tai tuoda valmiina kalusteena. Kiinteän tulisijan palosuojaetäisyys rakennuksiin on 8 metriä, ulkotulikaluste voi olla lähempänä rakennuksia. Jos valmis idea on jo tiedossa, autamme mielellämme tulisijan toteutuksessa. Jos kaipaat apua tulisijan sijoittamisessa tai oleskelualue kaipaa jäsentämistä, maisemasuunnittelijat Carmenialta auttavat unelmiesi pihan suunnittelussa.

Rakenna tunnelmallinen keidas pimeneviin syysiltoihin

Puutarhassa ja pihalla riittää monenmoista puuhaa ennen syksyn ensimmäisiä pakkasia. Puutarhaa valmistellaan tulevaa talvea ja ensi vuoden kevättä varten. Perennapenkit kannattaa pitää rikkakasveista vapaana pakkasaamuihin asti. Nurmi kannattaa leikata edelleen säännöllisesti ja jättää talvehtimaan 5 cm korkuiseksi, kun päivät alkavat selkeästi olla vilpoisia. Runsaat lehtimassat kannattaa joko kompostoida, haravoida pensaille katteeksi tai kuljettaa kasvimaalle maanparannusaineeksi. Viimeiset pudonneet lehdet voi hyvin jättää nurmikolle ja silputa ruohonleikkurilla nurmikon ravintoaineeksi. Suihkulähde- tai vesialtaat kannattaa kuitenkin pitää puhtaana lehdistä ja roskista. Puhdistus onnistuu parhaiten, kun allas tyhjennetään vedestä. Pumppu nostetaan lämpimään, mutta se säilytetään vedessä, jotta tiivisteet eivät kuivu. Lopuksi allas täytetään vedellä, jotta se säilyttää muotonsa talven ajan.

Mikäli pensas tai puu on päässyt kesän aikana venähtämään pituutta, voi sitä syksyn tullen taas leikata. Leikkauksen jälkeen hedelmäpuut kannattaa suojata talvea varten jäniksiltä ja myyriltä. Myös pensasmustikat voivat maistua jäniksille, joten nekin kannattaa suojata. Hedelmäpuiden ja marjapensaiden syyslannoituksen aika on sadonkorjuun jälkeen. Koristepensaille ja -puille sekä perennoille syyslannoituksen voi antaa aiemminkin elokuun alkupuolella.

Syksyä kohden kukkaloistoa voi jatkaa ruukkuistutuksilla, jotka kestävät ensimmäiset pakkasaamut lakastumatta. Kevään kukkaloiston voi varmistaa istuttamalla myöhään syksyllä sipulikukat maahan. Voit nopeuttaa sipulikukkien juurtumista haravoimalla lehtiä niiden päälle katteeksi. Kun pakkaset lopulta tulevat, suojaa pihan arat istutukset esimerkiksi talvisuojaturpeella. Lakastuneet kukkavarret ja lehdet voivat perenna-penkkiin jäädä, sillä ne toimivat myös talvisuojuksena. Korkeammat havut kannattaa peittää vaikkapa varjostuskankaalla kirkkaalta kevätauringolta. Matalammat havut voi peitellä ilmavasti vaikkapa havunoksilla.

Lopuksi kaikki puutarhavälineet kannattaa huoltaa ja puhdistaa, jotta niistä olisi hyötyä taas ensi keväänä. Voit myös jättää syystyöt meidän huoleksemme. Huolehdimme kuusi- ja pensasaitojen leikkuutyöt, perennapenkkien siistimiset ja nurmikonleikkuut ammattitaidolla. Tilaa meiltä myös pihasi istutustyöt, autamme mielellämme. Ota rohkeasti yhteyttä tai pyydä tarjous.

Tunnelmallista syksyä Pihakukkojen tiimiltä, ollaan yhteyksissä!