Hortonomimme Mari tiivisti kauden 2023 tunnelmat alla olevaan tekstiin 😊 Jos tämän luettuasi tuntuu siltä, että haluaisit kuulua meidän porukkaan, kurkkaa rekry-välilehdeltä kesätyöpaikat ja ota yhteyttä.

Pihakukkojen vuosi 2023 oli monipuolinen, haastava ja uusia oppeja täynnä. Kauden aikana pääsimme tekemään isoja ja pieniä pihamuutoksia niin yksityisasiakkaille kuin taloyhtiöpihoihinkin. Ladoimme uusia kiveyksiä ja uudistimme vanhoja, muureja rakennettiin metritolkulla ja uusia istutuksia tehtiin monia neliömetrejä. Ennen ja jälkeen-kuvia katsellessa fiilis on mahtava. Muutos on usein suuri ja lopputulos toimiva ja kaunis, mutta siihen pisteeseen pääseminen vaatii paljon työtä, harvemmin verta, usein hikeä, joskus myös kyyneliä. Kesän aikana lapioitiin, kaivettiin, kannettiin ja leikattiin, käveltiin ja kontattiin, ratkottiin ongelmia, luettiin suunnitelmia, mitattiin ja merkittiin ja taas lapioitiin ja kannettiin. Tutuksi tulivat monet uudet työkalut ja -menetelmät. Välillä ihasteltiin kaunista luontoa ja pihan pieniä ihmeellisyyksiä, juotiin kahvia auringon paisteessa tai pidettiin sadetta auton perällä, mukaan mahtui monenlaisia kömmähdyksiä, mutta myös onnistumisen iloja. Työ on fyysisesti raskasta, mutta samalla erittäin antoisaa.

Kauden aikana työkohteet, tehtävät ja asiakkaatkin vaihtuvat, mutta työkaverit säilyvät. Heidän kanssaan hommia jaetaan ja jatketaan päivästä toiseen. Siksi onkin ensisijaisen tärkeää, että joukosta löytyy monenlaista osaajaa ja henkilökemiat toimivat. Pihakukkona pärjää tyyppi, joka haluaa tehdä ja oppia. Ei haittaa vaikkei ulkomuistista osaisi luetella 200 kasvin tieteellistä nimeä, tai ettei ihan jokaisen kiven leikkausjälki ole aivan millilleen, sillä motivaatio, kiinnostus ja halu tarttua haasteisiin vievät pitkälle. Lisäksi tarvitaan säänkestävyyttä ja fyysistä kuntoa, ripaus ongelmanratkaisukykyä, eikä kyky nähdä asioiden valoisa puoli tai nauraa itselle ole pahitteeksi. Kaikkea ei tarvitse osata, eikä yksin tehdä, aina löytyy kaveri avuksi.

Keväämmällä puetaan taas oranssia ylle ja suunnataan uusiin kohteisiin, uusien haasteiden ja oppien pariin, rakennetaan ja korjataan, tehdään lisää toimivaa ja kaunista ympäristöä.