Aurinkoisina ja lämpiminä syyspäivinä on mukava puuhailla pihalla ja valmistella pihaa talven tuloa varten. Suurimman osan syystöistä voi tehdä aina lumien ja roudan tuloon saakka. Pihan siistimistyöt sujuvat seuraavana keväänä sitä helpommin, mitä enemmän on jaksanut tehdä syksyllä. Tässä kuusi syystyötä, jotka olisi vähintäänkin hyvä muistaa.

Nurmikon leikkuu kannattaa tehdä ennen lumen tuloa sillä jos nurmi jää liian pitkäksi, iskevät sienitaudit helpommin nurmikkoon. Paksut lehtikasat kannattaa haravoida pois nurmikolta, jotta ruoho ei tukehdu lehtien alle. Istutusalueilta kannattaa kitkeä rikkaruohot pois, mutta perennojen kuihtuneet kukkavarret on hyvä jättää paikoilleen, jotta ne keräävät talvella lunta perennaryhmän suojaksi. Huonot omenat poistamalla ehkäistään sitä, etteivät taudit jää talvehtimaan puun alle. 

Kukkasipulien oikea istutussyvyys on noin kolme kertaa sipulin korkeus.

Syksyllä istutetaan ensi kevään sipulikukkaloisto. Sipulien istuttamisen kanssa voi kuitenkin vielä hetken odottaa, sillä ne kannattaa istuttaa vasta kylmään maahan jotta sipulit eivät ala kasvamaan ennen aikojaan. Syksy on myös hyvää taimien istutusaikaa, koska maa on kosteaa ja taimien kasteluntarve on vähäinen. Astiataimia voi istuttaa aina maan jäätymiseen asti. Vastaistutettuja taimia tulisi muistaa kastella pari kertaa viikossa, jos ilmat ovat lämpimät eikä sada.