Muistatko vielä miltä pihasi pensaat näyttivät viime kesänä? Oliko pensasalueilla aukkoja tai lehdettömiä oksia? Mikäli pensaat eivät olleet parhaassa loistossaan on aika uudistaa pensaita leikkaamalla. Leikkaus voidaan pensaslajista riippuen tehdä joko alasleikkaamalla tai harventamalla oksistoa. Tässä blogikirjoituksessa kerromme pensaiden alasleikkauksesta.

Pensaiden alasleikkaus on hyvä tapa uudistaa vanhaa ja ehkä jo ränsistynyttäkin pensasryhmää tai yksittäisiä pensaita. Alasleikkauksessa pensaan kaikki versot katkaistaan noin 15-20 cm korkeudelta. Tällöin jäljelle jäävän osaan jää silmuja, joista uudet versot lähtevät kasvamaan. Oikea aika alasleikkaukselle on keväällä kun silmut eivät ole vielä auenneet, mielellään heti lumien sulettua ja kun ei enää ole kovia yöpakkasia. Aikaisin keväällä alasleikatut pensaat pääsevät täyteen kasvuun heti alkukesällä, kun kasveilla on jo laaja juuristo. Oikein tehty lannoitus ja kalkitus edistävät kasvua entisestään. Jotkut pensaslajit kasvattavat alasleikkauksen jälkeen paljon uusia versoja, jolloin pensasta on hyvä harventaa kesällä. Myös alasleikattua pensasaitaa kannattaa siistiä jo leikkauksen jälkeisenä kesänä.

Alasleikkaus sopii pensaille, jotka muodostavat paljon tyvi- tai juuriversoja. Jos et ole varma siitä sopiiko alasleikkaus pensaalle, on varmempaa leikata harventamalla vanhimpia versoja kuin alasleikata, sillä jotkut lajit uudistuvat hitaasti alasleikkauksen jälkeen.

  • Kuvissa yllä olevat koivuangervo (Spiraea betulifolia), loistoangervo (Spiraea japonica ’Odensala’) ja keijuangervo (Spiraea japonica ‘Little Princess’) muodostavat runsaasti tyviversoja ja ne voi tarvittaessa alasleikata 3-5 vuoden välein.
  • Norjanangervo (Spiraea ’Grefsheim’) kestää kyllä alasleikkauksen, mutta alasleikkausta suositeltavampi leikkaustapa on vanhimpien oksien harventaminen alkukesällä kukinnan jälkeen.
  • Koristearonia (Aronia x prunifolia), jota käytetään yleisesti pensasaitakasvina, muodostaa kohtalaisesti tyviversoja ja kestää tarvittaessa alasleikkauksen.
  • Orapihlaja (Crataegus grayana) muodostaa runsaasti juuriversoja ja orapihlaja-aidallekin sopii alasleikkaus.
  • Pensashanhikki (Dasiphora fruticosa) uudistuu hitaasti, joten voimakasta alasleikkausta ei sille kannata tehdä.
  • Syreenit (Syringa) suositellaan leikattavaksi harventaen, sillä alasleikkauksen jälkeen voi syntyä runsaasti heikkoja vesiversoja.

Sitten vain kaivelemaan pensassaksia varastosta ja hommiin kunhan lumet ovat sulaneet riittävästi. Voit myös pyytää meidät leikkaamaan pensaat ja kuljettamaan leikkuujätteet pois. Lähetä viesti niin sovitaan sopiva ajankohta!