Näin talviaikaan suunnittelemme jo kovasti ensi kesän toimintaa ja laskemme asiakkaille tarjouksia pihasuunnitelmien toteutuksesta. Tarjouspyyntöjä saamme paljon ja tässä pieniä vinkkejä miten saat vertailukelpoisia tarjouksia.

Selkeä tarjouspyyntö helpottaa tarjouksen laskemista. Esimerkiksi istutus- tai pihasuunnitelma, jossa on mukana määräluettelo (käytettävistä pinnoitteista, kasveista ja materiaaleista) sekä työselostus kertoo hyvin mistä asioista tarjous halutaan. Joskus tarjouslaskentaa varten meille annetaan vain pihasuunnitelma, mutta luemme mielellämme läpi kaikki suunnitelmaan liittyvät dokumentit, koska usein niissä mainitaan yksityiskohtia jotka eivät selviä suoraan suunnitelmasta. Pienissä ja selkeissä kokonaisuuksissa, kuten olemassa olevan kiveyksen kunnostuksesta, pihasuunnitelma ei toki ole välttämätön.  

Yleensä asiakkaamme pyytävät tarjouksia viherrakentamisesta useammalta urakoitsijalta. Sen lisäksi että pihasuunnitelma nopeuttaa urakoitsijoiden tarjouslaskentaa, saavat asiakkaat myös helpommin vertailtavia tarjouksia, kun tarjousta laskiessa yksityiskohdat ovat kaikilla tarjoajilla tiedossa. 

Pihasuunnitelman tulisi sisältää aina mittakaavan lisäksi myös mittoja tai mittajana, josta mittakaava on tarkistettavissa. Se, että tiedetään paperin olevan esimerkiksi A3 koossa ei riitä, sillä suunnitelmakuvan koko on voinut muuttua tulostettaessa tai skannattaessa.

Tarjouspyynnön liitteeksi voi lisätä myös valokuvia pihan lähtötilanteesta, mikä auttaa lähtötilanteen hahmottamisessa. Tarvittaessa käymme myös paikan päällä.  Tarjouspyynnön sisällön laajuudesta riippuen yhden kohteen tarjouslaskennassa menee yleensä tunteja, tai isoilla pihoilla jopa päiviä, jos suunnitelma sisältää paljon erilaisia työvaiheita ja erikoisempia materiaaleja/rakenteita, joista meidän täytyy odottaa tarjouksia materiaalin toimittajalta. 

Jos ensi kesänä suunnitelmissa on pihan rakentaminen tai kunnostaminen, on nyt hyvä aika laittaa tarjouspyyntöjä tulemaan. Vastaamme yleensä 1-2 arkipäivän kuluessa ja pyydämme lisätietoja tai sovimme katselmuksen tontille. Näin ehdittäisiin rauhassa laskea tarjous ja sopia yksityiskohdat ja aikataulut ennen kevätkiireitä, jolloin tarjouslaskentaan tulee tyypillisesti useamman viikon jono. Pihan suunnitteluun voi tarvittaessa pyytää apua esimerkiksi Carmenia Oy:n suunnittelijoilta.