Oikein hoidettuna kuusiaita on helppohoitoinen ja pitkäikäinen. Vuosittaisten leikkausten avulla kuusiaidasta saadaan tuuhea, tasainen ja lumikuormia kestävä. Koska kuusiaitaa ei voi uudistaa lehtipensasaidan tavoin alasleikkaamalla, on kuusiaita muistettava leikata istutuksen jälkeen vuosittain ja oikeaoppisesti.

Kuusiaidat leikataan maalis-huhtikuulla lepotilassa, eli ennen silmujen puhkeamista ja ennen uuden kasvun alkamista. Kuusiaidan leikkaaminen aloitetaan jo istutusta seuraavana keväänä, jotta aidasta tulisi mahdollisimman tuuhea. Ensimmäisinä vuosina kuusiaitaa leikataan vain sivuilta. Leikkauksessa uusinta vuosikasvua jätetään jäljelle vain muutama sentti, jotta versot alkavat haaroittua ja tuuheutua. Aitaa on varottava leikkaamasta vanhaan jo puutuneeseen oksaan saakka, koska kuusi ei kasvata uusia versoja vanhoista oksista.

Periaatekuva kuusiaidan leikkauksesta (Kuva: Taimistoviljelijät ry)

Kuusiaita olisi hyvä leikata ylöspäin kapenevaksi, jotta alaoksat saavat enemmän valoa ja aidan päälle kerääntyy talvella vähemmän lunta. Latvoja aletaan leikata sen jälkeen, kun kuusiaita on saavuttanut halutun korkeuden. Noin 1,8 metrin korkuinen kuusiaita antaa hyvin näkö-, tuuli- ja pölysuojaa, mutta sitä pystyy vielä helposti hoitamaan. Kuusiaidan kasvaminen tähän mittaan kestää noin 8 vuotta.

Jos kuusiaidan leikkaus on muutamana vuonna päässyt unohtumaan, kannattaa aitaa alkaa hoitaa uudelleen mahdollisimman pian. Hoitamattoman kuusiaidan saaminen takaisin edustuskuntoon voi kestää lähtötilanteesta riippuen muutaman vuoden, mutta on varmasti yrittämisen arvoinen ponnistus.