Onko pihallasi omenapuu, mutta et oikein tiedä kuinka sitä tulisi leikata. Jos haluat omenapuusi näyttävän hyvältä ja tuottavan parempaa satoa, kannattaa sitä leikata säännöllisesti. Tavoitteena omenapuiden leikkauksilla on saada puusta ilmava ja tukevaoksainen. Omenapuun leikkaus ja taivutukset tulisikin aloittaa jo nuorena, jotta puun muodosta ja oksakulmista saadaan optimaaliset omenasadon kasvattamista ja kestämistä ajatellen.

Nuorta omenapuuta leikataan mahdollisimman vähän, vanhasta puusta voi leikata enemmän oksia kerralla. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että oksistosta voi kerralla poistaa maksimissaan noin 1/3. Vuosittain omenapuista tulisi leikata ainakin:

  • toisiaan hankaavat oksat
  • sisäänpäin kasvavat oksat
  • ylöspäin kasvavat oksat ja mahdollinen kilpalatva
  • liian tiheässä kasvavat oksat
  • liian matalalla kasvavat oksat
  • puun tyvellä kasvavat vesiversot
  • vaurioituneet ja kuolleet oksat kannattaa poistaa vuodenajasta riippumatta heti kun ne havaitaan
Periaatekuva omenapuun leikkauksesta.

Omenapuiden leikkausaika on keväällä maalis-huhtikuussa ennen puiden kasvuunlähtöä, kun ei enää ole tulossa kovia pakkasia. Keväällä oksakulmat ja puun muodon näkee paremmin, kun puussa ei ole lehtiä eikä kypsymässä olevia omenoita. Leikkaukset ovat mahdollisia myös loppukesällä heinä-elokuun vaihteen tienoilla. Kesäleikkaus ei aiheuta puulle niin voimakasta lisäkasvua kuin kevätleikkaus.

Jotta omenapuu jaksaa kasvattaa omenoita ja oksat kestävät omenoiden painon, kannattaa omenapuun oksia taivuttaa ja tehdä raakileharvennusta. Oksien taivutuksella tarkoitetaan jyrkkäkulmaisten oksien taivutusta vaakatasoon, koska pystykasvuiset oksat keskittyvät usein sadontuotannon sijasta kasvamiseen eivätkä sadontuotantoon. Vaakatasossa kasvavat oksat puolestaan saavat enemmän valoa ja alkavat kasvattaa kukkasilmuja. Taivutus tehdään seuraavasti:

  • Oksien taivutusta tehdään nuorille 1-2 vuotiaille oksille. Taivutus on syytä tehdä varoen, jotta oksat eivät repeä
  • Sitomiseen käy mikä tahansa naru tai vaikka vanhat nylonsukkahousut, tärkeintä on ettei sidos hankaa runkoon tai oksiin haavoja
  • Tee sidonta mahdollisimman lähelle runkoa ja sido narun toinen pää kiinni runkoon
  • Tarkista loppukesällä ovatko oksat puutuneet parempaan asentoon ja poista sidokset.

Raakileharvennuksella tarkoitetaan sitä, että osa kasvamassa olevista omenoista poistetaan keskikesällä, kun omenat ovat noin 2-3 cm kokoisia. Raakileharvennuksessa yhteen kannukseen jätetään kasvamaan noin 2 omenaa. Raakileharvennuksen tarkoituksena on suurentaa kypsyvien omenoiden kokoa.

Omenasadon määrä vaihtelee vuosittain. Sadon määrä riippuu hoitotoimien lisäksi myös pölytyksen onnistumisesta ja edellisen vuoden sadon määrästä. Usein satoa saadaan enemmän joka toinen vuosi.

Jos olet epävarma oikeasta leikkaustavasta ja hoitotoimenpiteistä, autamme mielellämme omenapuiden hoidossa.